Tips under ramadan från islamguiden.com

En checklista som hjälper oss inshaAllah att få den bästa avkastningen från den heliga månaden:

 

    1. Undvik allt som försvagar din fasta, så som att ljuga, baktala, fuska, bli arg.
      Profeten (må Allahs fred och välsignelser vara över honom) sa:
      "Den som inte ger upp [slutar med] att säga falska uttalanden (dvs ljuga) och onda handlingar, och säga dåliga ord till andra - är Allah inte i behov av hans lämnande av mat och dryck, dvs. fasta." [al-Bukhari|]


    1. Undvik att titta på det som Allah har förbjudit.
      Profeten (må Allahs fred och välsignelser vara över honom) sade:
      "Blicken är en av satans giftiga pilar, Allah förbannar honom. Den som slutar att titta på dåliga saker i fruktan för Allah kommer Allah (swt) att ge honom trons sötma i hjärtat". [Al hakim]


    1. Undvik att sitta och lyssna på en person som baktalar andra för då får man samma synder som den baktalar.


    1. Ha avsikten att fasta varje dag med Iman, (tro) och ren avsikt att endast söka belöningen från Allaah. Profeten (må Allah fred och välsignelser vara över honom) sa:
      "Den som fastar under Ramadan med Iman och söker belöning från Allah, kommer hans tidigare synder att förlåtas." [al-Bukhaari]


    1. Läs ut hela Qur'anen minst en gång, så som Profeten gjorde (må Allah fred och välsignelser vara över honom).


    1. Gör doua under fastan för att Profeten (må Allahs fred och välsignelser vara över honom) sa att tre personers bön/åkallan inte avvisas, och en av dem är den fastande personens bön/åkallan. Be Allah om det goda i detta liv i det nästa för dig själv, din familj och alla Muslimer.


    1. Gör doua innan du bryter din fasta. Profeten (må Allahs fred och välsignelser vara över honom) sa:
      "Den fastande personen har en bön/åkallan [doua] som besvaras när han bryter sin fasta".


    1. Ge Sadaqah och var god gentemot folket. Profeten (må Allahs fred och välsignelser vara över honom) var den mest generösa bland människorna och han var mest generös under Ramadan.


    1. Ha Suhoor som Profeten (må Allaahs fred och välsignelser vara över honom) sa: "Ha Suhoor för att den ger välsignelse."


    1. Be om Allahs förlåtelse eftersom Ramadan är månaden så Allah befriar människor från elden.


    1. Be Taraweeh med Khushoo' [ödmjukhet, koncentration]. Om du ber i moskén, be då hela bönen med Imaamen. Om du ber hemma, förläng då bönen så mycket du kan. Profeten (må Allaahs fred och välsignelser vara över honom) sa: "Den som ber under Ramadan med Imaan och söker belöning från Allah, kommer hans tidigare synder att förlåtas."


    1. Mata de fattiga och bjud hem till Iftaar. Profeten (må Allahs fred och välsignelser vara över honom) sa: "Den som ger Iftaar till någon fastande, kommer han att få samma belöning utan att belöningen minskas från den fastande personen."


    1. Kämpa hårdare under de sista tio nätterna, speciellt de udda nätterna, då i en av dessa nätter faller Laylatul Qadr (All maktens dag) in. Och den douaa som profeten (må Allahs fred och välsignelser vara över honom) brukade säga under dessa nätter var: "Allahumma innaka 'afuwun tohibbol 'afwa fa'fu 'anni." (O Allaah du är [Den som Förlåter] och älskar förlåtelse så förlåt mig.)


  1. Be Allah acceptera alla dina goda handlingar under denna månad.

Ramadan update!

Idag har jag mest suttit hemma och slappat, och jag måste säga det har varit en lätt dag när det gäller hur jag har mått alhamdulillah! har inte vart så farligt hungrig eller törstig men eftersom jag bara suttit hemma så har huvudet spunnit runt på både mat och andra tankar... men det gick bra ändå och nu sitter jag i soffan och är stolt över mig själv att denna dagen gått så bra :)
 
något som har gått i tankarna idag är en status som en syster la ut på fb, om en tjej som var tvingad att bära slöja här i sverige

Som en slöjbärande syster som själv har gjort det valet och får glåpord mot mig då och då för jag täcker mej och att jag borde "visa lite mer" så är det så svårt att tänka att man kan bli tvingad till tvärt om och när jag hör det blir jag förkrossad, ett land som Sverige borde inte ha några av dessa problem!  Enligt mig är slöjan obligatoriskt och det står i koranen men jag har ändå VALT att sätta på mej den och jag ser aldrig ner på någon som väljer att inte ha det och ingen borde det, alla ska kunna välja vad de tror på och vad de vill klä sig i även om de betyder att någon vill gå runt i bikini mitt i vinten så gör det och var stolt men jag vill isåfall så vill jag också att det ska vara ok att gå runt fritt i niqab i 25 graders värme utan att det kommer folk och trakasserar en,
 
Tänk den som tvingar nån bära slöja förstör deras liv, den förstör deras tro på gud och antagligen pushar den personen till att vara kaafer (icketroende)
 
Jag hoppas ni inshaAllah följde med i min tankebana....
 
och jag vill lämna er nu med en lektion som är så bra enligt mej och inshaAllah så håller ni med :)
 

Ramadan, en nystart!

Så nu fastar jag igen efter min paus, det är min 3dje dag sammanlagt som jag fastar :S jag vet men det är sant!
Känns som ramadan redan är över och att jag har missat massor men InshaAllah så hinner jag med att njuta av denna månaden med.
 
Så hur mår jag?
Jag är supertrött och just nu jättehungrig men inte så törstig alhamdulillah. Huvudvärken ligger och lurar så jag tror att jag får det om ett tag subhanAllah.
 

Vad jag hoppas att få ut ur denna dagen?
Eftersom det är som en nystart för mig idag så vill jag mest bara ta igenom denna dagen, jag ska ut strax till min svärmor och handla och har haft några möten samt tvätt så denna dagen har varit fullspäckad ändå!
så bara om jag kan ta mej igenom dagen och be alla 5 bönerna och kanske läsa lite i Koranen så är jag faktiskt nöjd! Jag är ganska ny inom islam fortfarande tycker jag och den senaste tiden har min imaan inte varit så stark så jag vill inte överväldiga mig själv för jag vet att då kommer allt gå fel.
 
Dagens Duá(en dua från en god vän av mig som jag tyckte passa för idag):
 
Invocation for when something you dislike happens, or for when you fail to achieve what you attempt to do:
 
Qadarullaahi wa maa shaa'a fa'ala.
 
= It is the Decree of Allah and He does whatever He wills.
 
Ta hand om er mina kära syskon och inshaAllah så kan ni ta vara på vad denna dagen ger er.
 
massa kramar <3
 

Paus..

Salam Allihoppa!
jag har haft min paus nu och ska inshaAllah böra fasta imon igen och hoppas att allt går bra, har inte alls samma energi och samma "lycka" som jag hade i början :(

men inshaAllah så kan jag ta mig igenom hela månaden utan problem! Min man fastar inte så jag känner mej lite ensam och trött men inshaAllah så börjar han nu när jag fastar....
 

Wara Enab från svärmor <3

Här är mitt bästa recept på Vinbladsdolmar, dom är ju så otroligt goda!
Jag själv tycker icke om wara enab med grönsaker i utan i mina ska de vara kött och ris!
Ett recept jag har stulit från min svärmor såklart!
 
Recept till ca 4 pers:

500g vinblad
3st citroner
ca 3dl rundkornigt ris (grötris)
ca 200g malet kött
2 skedar olja
salt, sjukryddor, kanel (ganska mycket)

tvätta riset och blötlägg det i ca 30 min

efter det mixa allt tillsammans (utan citronerna) med riset och låt stå yttligare i minst 30 min

under tiden skölj av vinbladen och förväll dem, koka upp vatten lägg ner låt koka tills de ändrar färg (ca 2min) ta upp dem och lägg i kallt vatten

rulla dem, med bladens vener uppåt, om bladen är stora så tryck ut början av venerna (då det är grova och hårda) och ta bort stammen (om de behövs mer förklaring bara googla på vinblad så kommer de upp bilder)

Lägg i botten av en STOR kastrull de trasiga vinbladen som blev över och sedan ett lager med skivad potatis (eller tomat) och sedan lägg i vinbladen i tills de täcker botten, varva sedan med mer potatis och mer vinblad (det sista lagret ska vara vinblad)

fyll sedan upp till kanten av vinbladen med vatten och lägg på en tallrik över som trycker ner dem, koka på LÅG värme i ca 2-3 h när ca hälften av tiden gått lägg ner juicen av ca 3 citroner (beroende om hur surt du vill ha kan du lägga i mer, smaka av och se) om vattnet försvinner så häll bara på mer, vinbladen ska vara täckta med vatten hela tiden.
 


provsmaka vinbladen vid slutet så du ej överkokar dem och när allt är klart häll av vattnet och lägg upp på ett fint fat och låt de svalna en stund innan ni äter (ska hällst va ljumna)

(vänd kastrullen uppochner på tallriken så går det bäst)

Ramadan dag 2!

Salam Alekom allihoppa!
 
Så idag är det dag 2 i ramadan! hut har det gått för er? var det jobbigt?
Min dag igår började med att jag åt en skål kellogs K med yougurth och ett glas juice samt massa vatten å en treo :)

 Jag ville äta mer men det gick verkligen inte, på fb ser jag massa statusar om att folk äter 2 ägg med macka samt 2 glas te och korv eller shawarma etc,, MashaAllah att de kan äta så mycket, jag och min lilla fjuttiga yougurth höll ju mej inte någon stans, blev hungrig vid 1 och vid 4 startade huvudvärken subhanAllah,,
 
Så igår var riktigt jobbigt, jag kände mig inte så hungrig och inte jättetörstig men min huvudvärk var fruktansvärd, det startade smått men efter någon timme hade jag migrän och allt runt om kring mej snurra... men när det hände var kl 7 så jag höll mej hela dagen, hade varit löjligt att fasta fram till 7 och sen bara ge upp!
Som tur va så gick huvudvärken bort ganska snabbt efter jag fick dricka och äta.
 
Så dag två ville jag inte skulle bli lika illa så jag vaknade mycket tidigare och gjorde en stoor tallrik gröt och knäckebröd, lite resorb och massa massa vatten. Det tog tid men jag knökade i mej allt ;)
så idag när jag vaknade och nu kl 2 så känns det bättre än igår alhamdulillah men det är många timmar kvar och jag har mycket att göra :)
 
Idag ska jag först kl 16 åka till Mums och först recitera sura Al-Rahman och sedan efter det så är det "Slöjbytarträff" och sedan så blir det en lektion om Ramadan inshaAllah.
 
så jag hoppas eran dag går bra och att ni håller er fastande hela dagen :)
 
 
Massa Kramar
 
 
 
 
 

Dagens händelse och tankar...

 
Dagens inlägg hade jag redan planderat i mitt huvud hela dagen men när jag åkte hem för nån timme sen ändrades det helt subhanAllah.
 
Jag och min man var på väg hem med bilen och eftersom han ej har körkort så körde jag vilket jag gör ganska ofta men inte hela tiden, vi hade varit på maxi vid ystadvägen och jag provade en väg hem som jag inte brukar ta men har kört den ofta. När jag åker så går det lungt inte snabbare än 40 alhamdullilah men så plötsligt så ser jag en bil som håller på att vända och han håller sig långt åt höger så långt så han åkt in på korsande vägen, eftersom jag har företräde då jag kör på en huvudled fortsätter jag såklart köra och han stannar till men helt från ingenstans så börjar han köra, jag tutar! och han kollar på mig men vänder snabbt bort blicken (då var jag ca 30m från han och körde i 40km/h) och fortsätter köra! jag sätter handen på tutan och tvärbromsar till ingen nytta och han kör på mig på sidan av bilen hela sidodörren är förstörd och hans front bara rammla av.
 
Alhamdulillah så mår jag och min man ok! jag är fortfarande riktigt skärrad av händelsen och när olyckan hände började först skrika på mannen som körde och sen storgråta...
 
Jag har lyssnat på så många lektioner om att det här kan vara ens sista ramadan och "du kanske inte lever imorgon" men jag har liksom ignorerat det. Att döden är nära vet jag men så nära är aldrigt något jag reflekterat över... jag har under de senaste dagarna varit så taggad på att ramadan kommer och att gud inshaAllah kan förlåta mina synder men att jag inte skulle få uppleva denna ramadan fanns inte i åtanke! Det är det ända jag tänker på just nu är att jag kunde dött subhanAllah min bil en ford ka som är så nästan lika liten som en smart, blir pårkörd av en stor Audi combi, tänk om han hade kört i 40 km/h så hade nog jag inte vart medvetande just nu och defenitivt inte min man...
 
Wallahi mina systrar och bröder det är dax att ta tag i era liv NU inte "när ramadan kommer" GÖR DET NU! Allah gav mej en chans att uppleva detta så att jag kan förstå att våra liv är så sköra imon kanske du inte finns, dagen innan ramadan kanske du eller jag inte finns! säg till den du lever med och din familj att du älskar dem och dina vänner, be dina 5 böner och gör tawbah <3
 
 
 
 

Mums

Så på torsdagar i en lokal moské här i malmö så har de systerträffar och jag brukar försöka gå varje gång även om jag inte har kunnat gå på länge hade jag chansen att gå idag alhamdulillah.
Dagens lektion var om ja jag tror du vet Ramadan! och det var en bra lektion en syster som är svensk konvertit höll i den idag och hon är så duktig mashaAllah (älskar henne så mycket för Allahs skull) vi pratade lite om tips på frukost och vad som kan hjälpa en gå upp på natten för att äta, något som jag tyckte vad bra vad Keso på knäckebröd och tomat på det är lagom lätt och mycket fiber men man ska vara föriktigt med det med salt i då det kan torka ut en under dagen. ett annat tips var vanlig hedelig gröt (så roligt att få tips från svenskar! haha :D ) det innehåller mycket protein och kan hålla dig hela dagen inshaAllah.
 
Ok så lite confession time nu då ;) jag SUGER på att äta frukost, spelar ingen roll vad jag ska äta jag mår så illa och vill verkilgen inte äta något (antar att kroppen har tagit det som vana nu sen jag började med det när jag gick i 7:an) det spelar inte roll om du ger mej det godaste du kan tänka dig jag vill verkligen inte äta. Men jag vet sedan förra ramadan att det är det dummaste man kan göra!
 
Ät för Allahs skull frukost! tänk det är inte bara med munnen du ska fasta med utan med dina handlingar också så tänk om du har redan en kort stubin när du är hungrig hur det då kommer att vara under ramadan och inte minst om du inte ätit vid suhor!
 
 
 
 
 
 
 och sist men inte minst en söt liten video som är mycket styrkande som en så snäll syster skicka till mig :)
 

Tankespridd innan ramadan..

Jag har så många tankar just nu i mitt huvud ang Ramadan, jag vill uppnå så mycket och samtidigt så känner jag mig helt maktlös nästan, jag vill göra de och de och samtidigt dedär det blir allt så mycket subhanAllah
Det är bara en månad och jag är ny till det här med att fasta så samtidigt som jag känner att jag vill göra sååå mycket känner jag också att jag kanske ska bromsa mig själv och bara fokusera på att faktiskt hålla mig fastande samt be i tid!
 
Jag är i inga men en perfekt muslim! jag har haft mycket problem med att be, det har nog varit de svåraste enligt mig sedan jag har blivit muslim, men jag har nu bestämt mig att jag ska bli bättre och inshaAllah så kan jag hålla ut hela ramadan och sedan fortsätta på samma väg.
 
Jag har tur att denna ramadan så har jag mina kära systrar att hjälpa mig Alhamdulillah! de går igenom samma sak som jag och kan stötta mig. jag hade ramadan förra året när jag bodde i göteborg men då kände jag absolut INGEN muslim i mitt område så jag var helt ensam och kom inte in i dethära med att fasta på samma sätt som jag känner i år, det enda jag älskade med förra årets ramadan va de sista nätterna, När ramadan började hade jag ingen aning alls vad de sista 10 nätterna vad så när de kom så blev jag helt chockad när min man sa att man kunde be på nätterna i moskén så jag åkte dit kanske under de sista 5 och det var så roligt! helt underbart träffa nya vänner och tillängnade all min tid till Allah.
 
Så denna ramadan hoppas jag blir likadan inshaAllah kanske till och med bättre.
 
 
 

Några av de videos jag har som favoriter på youtube

Jag lyssnar mycket på lektioner via Youtube jag vill gärna dela med mig av några av dem som har lärt mig nya saker och som har varit intressant för mig och inshaAllah så har ni tid att titta på och lära er något nytt med!
 
En av mina personliga favoriter är Joshua Evans och om hur han konverterade till islam en mycket fin och bra berättelse om hur han gick från ungdoms pastor aktiv inom kristendomen till att dyrka Allah swt!
 
Belal Assaad pratar om tecken på när domedagen är nära en mycket intressant lektion som kan vara mycket skrämmande enl mej.
 
och till sist har jag videon som hjälpte mig att be! en mycket duktig broder mashaAllah, denna videon har jag tittat på om och om igen
 

Hur Jag Blev Muslim

Jag är uppväxt i ett ganska normalt hem, min mamma är kristen och tror på gud men hon har aldrig direkt nämnt det, vara döpt och konfirmerad är bara något man ska göra för presenternas skull aldrig för att hitta gud.


Jag har alltid trott att gud fanns, jag är döpt och konfirmerad, jag letade efter gud länge, när andra gick på dagis gick jag på något som hette kyrkansbarntimmar, det var som ett dagis fast man fick lära sig om gud, jag gick också på en slags söndagskola från när jag var 7 till 13 en skola som vi varje vecka läste om profeter och pysslade, det var mer som ett fritids än en skola enligt mig.


När jag var 15 gick jag regelbundet till kyrkan men även om jag var troende så kändes det aldrig riktigt bra, jag kände aldrig att jag hade hittat rätt, När jag konfirmerade mig så hade vi ett kristet läger, ett läger som vars mening var att man skulle komma närmare gud, jag kommer ihåg en kväll på lägret då det var en kvälls gudstjänst, då prästen sjöng en psalm (en åt om gud) så började alla gråta och höll händerna mot himlen och jag förstod ingenting, prästen sjöng inte om något speciellt och alla runt om kring mej grät och jag var där och kände ingenting, mest obekväm.   


Jag gillade verkligen inte hur Bibeln är skriven för mig kunde jag bara inte ”tänka förbi” så som de präster sa att jag skulle göra, bibeln är en översättning och en tolkning som har ändrats sen den skapades för att tillfredställa oss människor, att det ens fanns en gammal bibel och en ny bibel gjorde mig faktiskt irriterad, hur kan man ändra något som ska vara ett budskap från gud till mänskligheten. Det var nog där som jag tappade min tro på kristendomen, sedan var det också konstigt det här med treenigheten (fader sonen och den heliga anden) det gick bara inte ihop i mitt huvud helt enkelt.


Eftersom ingen kunde tillfredställa mina svar inom kristendomen så bestämde jag mig att skita i allt och inte tänka mer på gud så det var det jag gjorde.


Jag började läsa om islam när jag var ca 16, de var då jag träffade min första muslim, jag hade hört en del dåligt om islam och jag är en person som inte gillar att folk retar eller trycker ner på någon utan att veta vad de säger så jag tänkte men varför ska ja lyssna på det jag vet inte om det är sant, så jag gick till biblioteket och lånade en Koran, det var den gamla versionen och den var långtråkig så jag läste inte mycket.


Men sedan för 2 år sedan träffade jag min kille, han är muslim men inte praktiserande, hans mamma däremot är mycket praktiserande och ber varje dag (ma shaa Allah) när jag såg henne be, alltid nämna gud (när hon åt, när hon pratade med någon eller bara skulle stiga upp ur soffan) och alltid ha på mekka och koranläsning på tv blev jag mer eller mindre förvånad, jag tänkte alltid för mig själv varför kan hon tro på gud och älska han så mycket men jag som har försökt sedan länge och jag kan inte tro någonting. De var väll då jag började tro islam hade något med saken att göra.


Sedan när jag åkte till Libanon med min man så fick jag höra athan (asså kallelsen till bönen) varje dag, jag vaknade tidigt på morgonen och bara lyssnade, jag blev inte irriterad av att bli väckt kl 4 på morgonen utan kände ro, det kändes som något inom mig vaknade och ville bara veta mer om vad är det jag hör, det var en konstig känsla för mig något helt nytt men det var en bra känsla. Även när jag var där hade jag en dröm om att jag bodde i Libanon och hade slöja, jag minns specifikt att jag sa till min man när vi skulle gå ut, nej vänta måste ju ta på mig slöjan. Allt jag drömde kändes så rätt och så naturligt så jag kunde inte släppa det ur huvudet.


Så när jag kom hem ville jag veta mer om islam, så jag började läsa på nätet och då började jag förstå de var något som intresserade mig, min man åkte vidare till Saudiarabien och till mecka (pil, när han var där sa jag till han, du måste köp böcker köp en koran jag vill lära mig och förstå mer av islam, jag frågade han om och om igen om han hade skaffat mig böcker, jag tror nästan att jag tjatade hål i skallen på han.


När han kom hem så hade han som lovat med sig böcker många böcker, om grunderna i islam, bönen, profeten och koranen jag började lusläsa på en gång desto mer jag läste desto mer så blev jag såld på islam, så när jag hade läst ca hälften av koranen visste jag att jag ville vara muslim. Först sa jag trosbekännelsen för mig själv sedan bestämde jag mig för att gå till Göteborgs moské, då de hade lektioner om islam varje söndag, jag var livrädd när jag gick in, trodde att folk skulle stirra på mig konstigt och vara elaka mot mig för att jag var ny,
 men när jag var där så blev jag bara mer glad och mer såld, en söndag så bad jag han som höll lektionen om en koran på svenska, han frågade mig då om jag ville ta trosbekännelsen i moskén självklart sa jag ja och det var bland de bästa dagarna i mitt liv. Jag tackar gud varje dag att jag blev muslim jag har fått en stor sten lyft ur hjärtat och känner mig lugn.


Mitt liv efter islam är på så många sätt bättre, jag led av stark depression innan och med hjälp av Allah så har jag lärt mig att stressa ner och ta dagen som den kommer. Jag känner också inte pressen av att vara som alla andra lägre, gå ut att dricka för att ha kul eller bli påtryckt av killar, jag är stolt med vem jag är och jag behöver inte försöka göra mig till någon jag inte är.

Tips under ramadan om du inte kan fasta!

 
Det finns många olika anledningar till varför man inte kan fasta, speciellt för oss tjejer men låt inte de hindra dig från att fira ramadan!
Det finns så mycket annat man kam göra även om man inte fastar.

1! Gör dua! Det är den bästa tiden på året att göra dua, skriv gärna ner i förväg vad du vill säga till Allah och be honom om vad du vill!

2! Bjud någon på iftar! Du kan alltid bjuda en fastande person på iftar (middagen man bryter fastan med) det är ett bra sätt att få belöning på

Whoever offers meal to his/her Muslim brother/sister at the time of iftar (the meal eaten by Muslims breaking their fast after sunset during the month of Ramadan), she/he receives as much reward as she/he has earned. Nothing becomes less of the reward of those s/he offered meal to. (Tirmidhî, Sawm: 82; Ibn-i Majah, Siyam: 40)

3! Försök gå på föreläsningar, öka din kunskap. under ramadan går det mycket föreläsningar både på youtube, tv och radio. några av mina favoriter är TV kanalen IQRAA det finns både på engelska och arabiska och om du ej har arabisk tv så kan du skaffa appen IQRAA TV där du kan se på tv LIVE! jag gillar också radiokanalen Islamic lectures centre från storbrittanien samt Deen Radio och om du har appen tunein radio så kan du hitta många bra islamiska radiokanaler.

4! Försök hjälpa till din lokala Moské de behöver alltid hjäl och vid ramadan beöver de extra hjälp med att hålla rent och förbereda inför iftar och barnpassning.

5! Och till sist glöm inte att göra tawba och be Allah om förlåtelse för dina synder.

Första försöket!

Bismillah

Salam alekom!

Jag är en muslimsk revertit som har bestämmt mig för att starta en blogg nu när ramadan närmar sig med stormsteg och inshaAllah så kan jag lägga ut några tips som kan hjälpa!

Jag kan ju börja och berätta lite om mig själv iaf!

Jag är en tjej på 21 år som har varit muslim nu i ca 1,5 år (Alhamdulillah) satte på mig slöjan för ca 2-3 månader sedan. Och försöker nu stärka min tro så mycket som möjligt, jag lever tillsammans med min man har en ganska bra vardag, m
 
en är arbetslös så letar så mycket jobb som jag kan få :)

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

RSS 2.0