Ang. Födelsedagar i Islam

Regeln gällande att fira födelsedagar

 

Ur boken: ”Fatawa al-marrah.” (Islamic fatawa regaring women. s. 33-34)
Översätt av: ’Ali as-Sweidi

 

Fråga: Vad är regeln gällande att fira födelsedagar?

Svar: Firandet av födelsedagar har ingen källa i den rena shari’ahn. I själva verket är det en innovation eftersom Allahs Sändebud (salla Allahu ’alayhi wa sallam) sa:

”Den som introducerar någonting in i  detta ämne av oss som inte tillhör det kommer att få denna handling avvisad.”

Den var rapporterad från både al-Bukhari och Muslim.  I en version rapporterad av Muslim och al-Bukhari i bestämd muallaq form.[1]

”Den av er som utför en handling som inte stämmer överens med våra angelägenheter kommer att få denna handlig avvisad.”

Det är välkänt att profeten (salla Allahu ’alayhi wa sallam) inte firade sin födelsedag under loppet av hans livstid, inte heller beordrade han att den skulle firas. Han lärde inte heller sina Följeslagare detta. Därför, firade inte de rättvägledda kaliferna och någon av hans följeslagare den. De är de mest kunniga av folk angående hans sunnah och de är de mest älskade till Profeten (salla Allahu ’alayhi wa sallam). De var också de ivrigaste i att följa vad än Profeten (salla Allahu ’alayhi wa sallam) kom med. Därför, om någon påstår att man skall fira Profetens födelsedag, skulle det gjorts på deras tid. Likaledes så har inte någon av de lärde från de bästa generationerna[2] firat hans födelsedag, inte heller beordrat det att göras.

Därför, nu när vi vet att denna typ av firande inte är från Lagen som Allah sent Muhammad (salla Allahu ’alayhi wa sallam) med. Ber vi Allah och alla Muslimer att vittna att ifall Profeten (salla Allahu ’alayhi wa sallam) hade gjort så, eller beordrat sådant att göras, eller även om hans Följeslagare hade gjort så, skulle vi skynda till det och kalla andra till det. Det är p g a och lov och pris tillkommer Allah, att vi är de mest ivriga  i att följa hans sunnah och respektera hans befallningar och förbud. Vi ber Allah för oss själva och för alla våra muslimska bröder att stå fast på sanningen och undvika allt som avviker från Allahs shari’ah. Sannerligen är Han Generös och Ädel.

Shaykh ibn Baaz (rahimahullaah)

_______________________________

[1] (Muallaq är när al-Bukhari inte registrerade hela kedjan av hadithen. Hur som helst, om det är i ”bestämd muallaq form”, visar det att han övervägde den autentisk tillbaks till den som han citerade från. – JZ)

[2] (De tre första generationerna av Islam, som är, Profetens (salla Allahu ’alayhi wa sallam) Och de två efter honom. - JZ)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0