Tawhid - islamisk monoteism

Just nu läser jag boken Tawhid av Dr. Abu Ameenah Bilal Philips som handlar om Allah är en och allt man ska tänka på.
 
innan jag konverterade så visste jag att det bara fanns en Gud och det fanns ingen fråga om saken och när jag konverterade så var det bland det bästa med Islam för mej. Men det jag aldrig tänkte på är de små sakerna som faktiskt tillhör Tawhid för att oftast när man läser om det i islamiska böcker så säger det att Allah är en och sedan inte så mycket mer för jag tror folk tar det lite för självklart. Men i denna boken finns det så mycket att ta in som man inte tänker på i vardagen men som faktiskt är väldigt viktigt inom vår tro.
 
Några av de sakerna som boken nämner och som många (både födda muslimer och konvertiter) inte tänker på är det med amuletter.
 
Imran ibn Husayn rapporterade att när profeten (GFVH) såg en armring i mässing på en mans överarm sa han:
"Du kommer att drabbas av olycka! vad är det där?" mannen svarade att det skulle skydda honom mot en sjukdom kallad al-Wahinah (ordagrant betyder svaghet, förmodligen åsyftas artrit). Profeten (GFVH) sa då:
"Kasta bort den för det kommer sannerligen att förvärra din sjukdom. Och om du dör med det på kommer du inte att lyckas ( ta dig till paradiset)."

(insamlat av Ahmed, Ibn Majah och Ibn Hibban)
 

detta är bara en av flera hadither som finns om amuletter en annan är:
"Må Allah bringa olycka och oro över dem som bär amuletter eller sätter dem på andra"
(insamlad av Ahmad och al-Hakim.)
 

Andra saker som är viktigt att inte göra är saker som är lyckobringare tex; ta i trä, peppar peppar eller andvända saker som hästskor, kasta salt över axeln, hartass, onda ögat och fatimas hand.
 
Allt detta är tron på att något annat än Allah kommer hjälpa dej, du har på dej hartassen för du tror den kommer bringa lycka men vet du vad det kommer ifrån? Enligt förhistorisk tradition pratade hararna med andarna under jorden då de stampade med baktassarna mot marken, altså sparades tassarna som ett medel att överföra sina önskningar till andarna och ett redskap för att bringa tur.
 
Och vad betyder hästskon? nästan alla vet ju att en hästsko som spikas upp med den öppna änden uppåt för att bringa tur, och om öppningen pekade neråt betydde det att turen rann ut.
Ursprunget till detta kan hittas i den forntida grekiska mytologin. I forntida Grekland ansågs hästar som heliga djur och därför bringade lycka om man hade en hästsko uppspikad ovanför dörren.
 
 
 
InshaAllah så kommer jag fortsätta prata om tawhid och dess betydelse då det är ett mycket viktigt ämne inom islam <3
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0